Autor: 021

Novi Sad
07.10.2020.
11:59
Dom zdravlja "Novi Sad" danas, 8. oktobra počinje vakcinaciju devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije.
  • Bivsi bot

    11.10.2020 00:38
    Tako to ide
    Nazalost, iz iskustva mogu da vam kazem da su ovi svi komentari "naredjeni" iskoordinisani. Prodje neko vreme dok covek ne otvori oci...ali na kraju ipak progleda, Bogu hvala!
  • Sneza

    10.10.2020 09:48
    Fali i suprotno polu
    Fali i suprotnom polu zato sto kad je preno jednoj devojci to ce biti i sa drugom i sa trecom itd...informisite se to mogu uzeti i decaci.
  • Ognjen

    10.10.2020 08:01
    Vakcinišite se. I žene i muškarci. Rak grla,rak grlića,rak anusa! Hpv se prenosi lako, dodirom. Ne izaziva hpv samo probleme na grliću. Može se pokupiti seksom,to je tačno, ali se može olizati i sa čaša u javnim ustanovama itd. Virus je jako otporan. Vakcina je uvedena da bude profilaktička, utvrdili su da je i terapeutska. Telo spontano doživi clearing, a ponovnom reinfekcijom, zaštićeni organizam znatno se lakše reši infekcije, koja je u znatno lakšem obliku! Ako vam više prija da vas seku i peku, pa okay. To se može raditi dok ima viška mesa. Nakon toga ne.
  • Limanac

    09.10.2020 21:28
    Moje dete će primiti vakcinu i biće zaštićeno. Iskreno mi je žao devojčica čiji su roditelji primitivni i više veruju internet stručnjacima nego lekarima.
    Lično znam slučaj dosta popularnog momka kome se hpv manifestovao kondilomima na izvesnom mestu. Devojka od 22 kojoj je preneo hpv je morala na operaciju i posle na kontrole svaka 3 meseca. Ona je u stalnoj opasnosti da ne dobije rak grlića materice - njemu realno ništa ne fali.
  • Miki

    09.10.2020 15:05
    Hvala Bogu
    Za one koji kritikuju: ne izazivaju svi hpv virusi rak vec samo nekoliko. Najrizicniji su uvrsteni u vakcinu. Zemlje koje su prve zapocele vakcinaciju sa starim vakcinama su već iskorenile rak grlica materice.
  • Laloš

    09.10.2020 11:31
    Mi smo svoje dete vakcinisali pre dve godine šestovalentnom vakcinom koju smo kupili u Mađarskoj i koštale su sve tri doze 280 evra. Eto dete živo, zdravo, normalno i ja sam svoju roditeljsku dužnost ispunio tako što sam je zaštitio od mogićnosti da umre od raka grlića materice ili da ima velike neprijatnosti u životu zbog raznih manifestacija ovog virusa. Oni koji ne žele da vakcinišu svoju decu ovom vakcinom je sasvim legitimno ali neki procenat nevakcinisanih će umreti od raka grlića i na žalost neki od roditelja će doživeti smrt svoje ćerke. Hoćete sebi tada oprostiti odluku da ne vakcinišete dete zbog kojekakvih teorija zavere koje plasiraju u 90% potpuno nestručni ljudi željni pažnje .
  • svako ima pravo

    09.10.2020 11:31
    da VERUJE
    u sta hoce ili zeli.
  • Sara

    09.10.2020 01:13
    nesigurno
    Vakcina stiti samo protiv nekih tipova virusa, a ima ih brdo...sto je ruski rulet...
    izbegnes jednu vrstu, naletis na drugu...a izlozis svoj organizam ko zna kakvoj hemiji...Hpv se moze i kasnije detektovati i leciti, a najbolje su redovne kontrole kao prevencija, 1x godisnje..Cuva te od svega, ne samo od HPV. Srecno u odluci! Moju ceru necu vakcinisati..
  • /

    08.10.2020 22:32
    Godinama je obećavaju, ali nikako da stvarno počnu. Te nema, možda počne dogodine, možda država nabavi.
  • Pera

    08.10.2020 22:20
    Mafija
    Farmakomafija je lepo platila onima koji promovisu vakcine da ostavljaju pozitivne komentare i hvalospeve za vakcinu koja ce ovaj narod ostaviti da izumre jer je takodje dokazano nezavisnim studijama, onim koje nisu podkupljene od farmaceutskih kuca, da vakcina povecava sterilitet. Ta ista prica vazi i za sve ostale vakcine.
  • zzz

    08.10.2020 18:18
    To sto mehanicka zastita (kondomi) ne pruzaju stopostotnu zastitu od HPV i mnogih drugih polno prenosivih bolesti nije razlog da se deca ne vakcinisu. Samim tim ako se vakcinisu i u buducnosti budu primenjivali zastitu, dodatno smanjuju rizik od pokupljanja virusa.
    Takodje bih zamerila to sto se ne vakcinisu i decaci, i devojke koje nisu stupale u odnose/ ili su testirane na HPV i koje su negativne.
    Zapravo bi HPV vakcinu mogli primiti svi, jer se koristi i u svrhu lecenja, a ne samo kao profilaksa.
    Ali svakako i ovo je pozitivna vest.
    P.S.
    Manite se te price kako je sramotno primiti vakcinu protiv polno prenosive bolesti, vakcinisanje je nuznost. I hepatitis B se prenosi seksualnim putem pa se svi vakcinisemo
  • Mirjana

    08.10.2020 16:06
    Svaka cast!
    Podrzavam najiskrenije vakcinu protiv HPV-a.
    Medju prvima sam je primila u Sebiji, 2009.godine jos.
    Smatram da sve devojcice treba da prime ovu vakcinu.
    A komentari tipa da vas vakcina ne stiti 100% samo zaobidjite. Stiti vas sasvim dovoljno.
    Nista u zivotu nije sigurno 100% ali ako nesto moze da vam pomogne, zasto ne iskoristiti.
  • Jojo

    08.10.2020 15:36
    Hpv
    Mogli bi na primer da se malo edukujete vezano za tu vakcinu, dosta stranih doktora kazu da HPV-e vakcina utice na serilitet kod devojcica. HPV je virus koji se ispoljava kod devojaka koje imaju los imuni sistem, kao i groznica. A svakako treba nauciti i edukovati decu vezano za ne zasticene odnose, a svakako ni zastita ne pomaze kod istog. Mislim da su danasanja deca isuvise vakcinisana. Ne bi me cudilo da su nam sve ove boleti koje imamo bas od vakcina.
  • Rumpul stilskin

    08.10.2020 15:18
    Komentari su zakon. Svaka čast ovima sto se štite od virusa redovnim pranjem ruku i što čuvaju decu do udaje. Bokte kakva zaostalost ljudi
  • Malena

    08.10.2020 14:57
    HPV prolazi kroz kondom
    "maja
    07.10.2020 • 22:15
    Ono sto niko ne govori jeste da HPV, kao i bilo koju infekciju, dobijate ako se ne pridrzavate mera zastite. Time sto cete dete vakcinisati necete postici nista ako ono ne nauci da je za bezbednost i zdravlje neophodno biti odgovoran i stititi i sebe i drugoga.
    HPV se prenosi nezasticenim seksualnim odnosom kao i jos mnogo drugih polnih bolesti. O trudnoci da ne govorimo. Dakle, vakcina ne resava nista ako je ne prati odgovarajuce znanje i licna samosvest."

    Mene su ginekolozi i urolozi na radionicama za vrsnjacku edukaciju o polno prenosivim infekcijama i bolestima ucili da kondom ne stiti od HPV. I da je najbitnija stvar u seksu - dobro odabrati partnera. Bravo za vakcinaciju!
  • Nosilac hpv

    08.10.2020 14:35
    Za nono
    Džaba što je tebi muž prvi seksualni partner ako je on bio sa njih 30. Kažem primer
    Deca te sigurno neće pitati da im biras muža ili ženu
  • Preventiva

    08.10.2020 13:59
    Podržavam
    Kad smo već na drugom mestu u Evropi po broju obolelih od karcinoma dojke, i ova aktivnost je više nego neophodna. Što više ovakvih akcija, zdravije stanovništvo.
  • D

    08.10.2020 11:50
    Bravo
    Citam sta pisete, dakle neki vidim da su informisani tezim putem a neki nisu misleci da ne trebaju, procenat zarazenih hpv-om danas se racuna se oko 70% populacije, hpv je jako lako pokupiti, u narednih 20 godina procena je da ce biti 100%. Pitanje je samo ko ce biti u niskorizicnoj grupi ko u visoko. Elem zasticen odnos vas ne stiti od hpv-a, smanjuje sansu ali NE stiti, dakle zasticen odnos nije ni sto posto sigurnost od teskih bolesti a od lakih je samo smanjen rizik, teza bolest se uglavnom teze dobija, laka bolest veoma lako. Muskarci nemaju rizik kao zene, zato se zene vakcinisu, ako vec nema dovoljno za sve. Muskarci su za dosta visokoriznih tipova samo prenosioci bez ikakvih posledica. Svaka cast na ovome i bilo bi lepo da se o ovakoj stvari potegne veca tema u drzavi, polnih klinika pre 15god je bilo jako malo, danas nicu kao trafike, matematika je jasna, niko ne prica o tome i edukacija je 0, retke su porodice koje izvedu dete musko/zensko na pravi put.
  • Nono

    08.10.2020 08:54
    Kako da ne
    Naucite svoje devojcice od rodjenja moralu i postenju, da se ne lupaju sa kim stignu, da vode racuna o sebi i higijeni. Moj prvi partner je bio moj muz,tako cu i cerkicu uciti. Skromnost, postenje i cestitost su uvek u modi, na ceni i garantuju kvalitetan zivot, onaj duhovni.
    Ko dete pusti u promet pre nego da je i fizicki i mentalno stasalo za to neka vakcinise sa cim hoce, samo takva jedinka mi nece biti kandidat za snajku ili zeta.
    p.s briga me za negativne ocene
  • maja

    07.10.2020 22:15
    Ono sto niko ne govori jeste da HPV, kao i bilo koju infekciju, dobijate ako se ne pridrzavate mera zastite. Time sto cete dete vakcinisati necete postici nista ako ono ne nauci da je za bezbednost i zdravlje neophodno biti odgovoran i stititi i sebe i drugoga.
    HPV se prenosi nezasticenim seksualnim odnosom kao i jos mnogo drugih polnih bolesti. O trudnoci da ne govorimo. Dakle, vakcina ne resava nista ako je ne prati odgovarajuce znanje i licna samosvest.
  • Boba

    07.10.2020 19:03
    A zašto se ne vakcinišu i dečaci kao svuda u svetu?
  • S

    07.10.2020 17:14
    @roditelj
    Roditelju, Vaše dete je sada zdravo, a da li Vi uopšte znate šta je HPV i kako se prenosi i da postoje prilične šanse da Vam dete više ne bude zdravo, kad krene da stupa u seksualne odnose? Mnoge žene bi sada bile žive, da su imale mogućnost da prime tu vakcinu u ranom dobu.
    Za dobrobit Vašeg deteta i kako bi i ostalo zdravo, bolje se informišite i dopustite joj da se vakciniše i zaštiti od virusa koji se tako lako pokupi, a tako brzo preraste u nešto mnogo ozbiljnije.
  • Dejan

    07.10.2020 16:15
    Cccc
    Beli luk vs hpv virusi !!!!
  • Svetlana

    07.10.2020 15:55
    @ Roditelj 07.10.2020 • 14:41
    Hvala, moje dete je zdravo, želela bih da tako i ostane.Pre par godina su nas na prepad zadržali posle roditeljskog sastanka u školi.Promocija vakcine protiv hpv,iako je dete bilo još malo, mislila sam da je lepo što će nas informisati.Tada nijje bila u kalendaru vakcinacije.O nuspojavama, i neželjenim reakcijama ni reči nije bilo.A koliko sam se informisala, nije da ih nema.


    Postovana roditeljko, nuspojava ima uvek, makar nista ne cinili. Kamo srece da je vakcina bilo i ranije. Bravo za napore svih koji su se zalagali i uspeli u tome da spasu sto vise devojcica.
  • Vukovic

    07.10.2020 15:55
    A obestecenje od invalidnosti?
    Dok god odsteta isplacenim porodicama i deci nakon dozivotnih nus pojava i skracenog zivotnog veka i invaliditeta bude manja od profita deca u Srbiji bice "Vakcinisana".

    O provizijama onih koji spricaju ne bih trosio ni osam reci dalje.
  • l

    07.10.2020 15:40
    A kada ce biti vakcinacija protiv gledanja Zadruge zurke?
  • NS

    07.10.2020 15:31
    Zahvalite bogu na vakcini i sto zivite u 21 veku i vakcinisite decu.
    Zahvalite i drzavi sto je besplatna.
    Vakcine su jedan od najvecih izuma civilizacije procitajte samo kako je strasno bilo u ranijim vekovima koliko se umiralo pogotovo deca...
  • Roditelj

    07.10.2020 14:41
    Hvala, moje dete je zdravo, želela bih da tako i ostane.Pre par godina su nas na prepad zadržali posle roditeljskog sastanka u školi.Promocija vakcine protiv hpv,iako je dete bilo još malo, mislila sam da je lepo što će nas informisati.Tada nijje bila u kalendaru vakcinacije.O nuspojavama, i neželjenim reakcijama ni reči nije bilo.A koliko sam se informisala, nije da ih nema.
  • Ognjen

    07.10.2020 14:28
    Milena, vakcinisite se. Vakcina nije samo profilakticka vec je i terapeutska. Ja sam se kao muskarac vaksinisao pre 8 godina i vrlo je delotvorna, verujte mi.
  • Me

    07.10.2020 13:58
    Vakcinacija
    Bravo! Svaka čast..
  • Milena

    07.10.2020 13:24
    Napokon
    Napokon i ovako nešto kod nas, žao mi sto narod neobavešten od ove pošasti, vec 6 godina bijem bitku sa tip 18 financijski neizdrzivo, pogotovo što ni ginekolozi ne znaju šta je najpametnije uraditi... da li će biti dobro da li neće... iseckana sam ko salama... a od mame prijateljica je fasovala rak grlića jer nije bila u mogućnosti da leči...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna